Een afspraak maken? Snel en Simpel!

- klik op de link "online agenda" hiernaast of op de bovenbalk 
- klik op de gewenste "vrij" staande afspraak (groen) 
- vul uw naam en voornaam in het nieuw venster in  (eerste afspraak ? vul dan aub ook de andere velden in) 
- bevestig uw keuze door te klikken op "bewaren" 

icon  INTAKE FORMULIER : om te voldoen aan de voorzieningen van de wet Colla vraagt onze beroepsorganisatie EUFOM dat elke patiënt een Intake-formulier zou invullen. Deze kan u hier openen en afdrukken. Dank u.

Praktische voedingtips

Te doen:

1.  goed kauwen, de vertering begint in de mond. Drink niet bij het eten: het vervangt de speekselvorming en verdunt de maagsappen. Een glas rode wijn bij uw hoofdmaaltijd mag, het verwarmt en ondersteunt de vertering.

2.  niet teveel (de energieproductie wordt geactiveerd door honger, proeven op dieren bewijzen dat “een beetje tekort” het beste overlevingsdieet is)

3.  zetmeel verminderen (brood, pasta, aardappelen, granen) ten voordele van biologische  groenten. Voldoende variëteit: verschillende groentesoorten in dezelfde maaltijd: vergeet de koolsoorten niet, zoals broccoli en zuurkool. Algen en zeewier (bvb. Kombu) zijn belangrijk.

Nota: sulforaphane and selenium zijn bekend als antikanker elementen in voedsel. Samen zijn ze  13 maal krachtiger om kanker te bestrijden dan apart.

   Voedsel rijk aan Selenium:

   Noten, gevogelte, vis, eieren,  zonnebloempitten en  paddestoelen

   Hoge concentraties  Sulforaphane in:

   Broccoli, spruiten, kool, waterkers en rocketsla.

Dus combineer in uw maaltijd wat voedsel uit beide vakjes.

4.  de groenten dienen (licht) gekookt te zijn om de vertering te vergemakkelijken. Hoge temperatuur ontaardt het voedsel en vernietigt vitale vitamines en enzymen. geen microgolf!! Liefst met water (koken, beter nog : stomen), bakken met vetstof vernietigt de goede vetzuren, transformeert ze in slechte vetten. Bakken mag wel met kokosolie of met boter (liefst Ghee), eventueel zachtjes opwarmen mag met sesam- of olijfolie. Kort bakken in een wok (met water of gepaste vetstof) behoudt vitale elementen van de voeding. Een beter alternatief voor koken is het fermenteren (zoals bij zuurkool en pickels), dat kan met de meeste groenten.

5.  keukenkruiden zoals gember, citroen, meidoorn, oregano, kurkuma, rozemarijn, e.a. bevatten veel antioxidanten, verhogen de enzymproductie en vergemakkelijken de vertering.

6.  wat “levende” en mineraalrijke voeding zoals kiemen, jonge scheutjes, kan als rauwkostgedeelte toegevoegd worden bij de warme voeding. De enige gezonde manier om graangewassen te nuttigen is als jonge scheuten.

7.  gefermenteerde drank zoals echte Kefir (van melk, soja of kokosmelk) onderhoudt een gezonde darmflora, wat essentieel is voor het immuunsysteem.

8.  voeg essentiële vetzuren toe in uw bord. Koudgeperste lijnzaadolie of visolie en andere natuurlijke oliën (noten, sesam, zonnebloem, etc.) zijn een absolute noodzaak.

9.  gebruik, met mate, inheems gerijpt fruit, geen onrijp ingevoerd fruit, liefst onbespoten biologisch, en gebruik het ver van ander voedsel om gisting in uw darmen te vermijden. Een stuk fruit rond 17 uur bvb. Uitzondering is ananas die de vertering van ander voedsel kan bevorderen. Vermijd fruitsappen, zelfs vers geperst, te beschouwen als geraffineerde producten (zie hieronder).

10.  drink voldoende water buiten de maaltijden. Om toxines te draineren zijn in de meeste gevallen 2 liters mineraalwater niet teveel (geen leidingwater tenzij gefilterd, noch spuitwater). Wel best met kleine slokjes. Groene thee (van goede kwaliteit!) is een sterk antioxidant met een goede antikanker reputatie en verlaagt te hoge cholesterol.

Te laten: 

1.  voornamelijk extreem energetisch voedsel vermijden: suikers (en namaak), drugs, alcohol en zelfs koffie zijn “lege calorieën” die de chaos in het immuunsysteem verhogen (zie ook een ouder artikel icon Suiker.pdf). Algemeen: alle geraffineerde producten vermijden. Zij verhogen de ontsteking- en degeneratieprocessen. Frisdranken en zelfs fruitsappen horen hierbij! Zetmeelrijke voeding vermijden: ze verhogen de insulineresistentie (zie hoger).

2.  slijmvormende voeding: UHT-Melk en soja producten, verminderen niet alleen de opname en afgifte in het verteringsstelsel, maar verhogen de kans op cyste vorming. Rauwe melk kan, met mate en dan ook liefst gefermenteerd (yoghurt en kefir). Een uitgebreider artikel over melkproducten schreef ik een aantal jaren terug : icon Melk.pdf

Noot: graanvoeding, melkproducten, maar ook eieren, noten, vis en vlees zijn zuurvormend, ze moeten noodzakelijk gecompenseerd worden door voldoende groenten en fruit !

Belangrijke nota voor personen met auto-immuunziekten: volgens Prof. Cordain (www.thepaleodiet.com) hoeven deze mensen voornamelijk volgend voedsel te mijden: Melkproducten, boonsoorten, tarweproducten en nachtschadigen (tomaten, aardappelen, aubergines).

 

 

BlueGecko Solutions Design
© 2018 Bruno Braeckman