Wat en hoe we eten heeft uiteraard invloed op onze gezondheid.
Het is niet makkelijk om tussen alle theorieën en mode-diëten uit te maken welke soort voeding het gezondst is.
Bovendien zal wat voor de een heilzaam is, soms ziekmakend zijn voor de ander, dat is voor een deel afhankelijk van ieders constitutie.
Maar vergeet niet:
Voeding, hoe belangrijk ook, komt slechts op de derde plaats van de oorzaken van chronische degeneratieve aandoeningen, samen met de milieuvervuilingen…
· op de eerste plaats staan ONVERWERKTE EMOTIES,
· op de tweede plaats: TEKORT aan NACHTRUST.
Toch kunnen we enkele algemene leefregels neerzetten en de belangrijkste fouten van de moderne voedingswijze aanduiden.
In onze moderne samenleving zijn we vergeven van de koolhydraten. Vooral suikers en zetmeelhoudende voeding (zowel “trage” als “snelle” suikers) doen ons organisme continu insuline produceren zodat onze weefsels progressief insuline-resistent worden. Dit is een van de grootste oorzaken van beschavingsziektes zoals hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid, diabetes, reuma en artritis, ontkalking, vroegtijdige veroudering, kanker etc. Oplossing is terug te keren naar aloude voedingspatronen waarbij de meeste energie niet uit koolhydraten maar wel uit vetten en eiwitten wordt gehaald. Wij behoren immers tot het menselijk ras dat zijn lichaamsfuncties over minstens drie miljoen jaren heeft opgebouwd op het "jagers - plukkers - verzamelaars" voedselpatroon. Dat bestond hoofdzakelijk uit verse groenten, vers fruit, noten en zaden, wild vlees (geen opgefokt vee) en vis en zeevruchten (en ook reptielen, insecten en larven !!). Pas ongeveer tienduizend jaar terug begon de graanteelt met de sedentarisatie. Hoe kan men nu beweren dat graanvoeding de basis van onze voedingspiramide is?(zie Jagerverzamelaar.pdf)
Dus, in een notedop :
Koolhydraten : minder zetmeel, meer groente !
Geen zoet ! Niet teveel fruit. Weinig zetmeel. Eet vooral veel en verschillende vezelrijke en niet-zetmeel-houdende groenten, dus weinig aardappelen, weinig graan (brood*, deegwaren*, rijst) !!
(* bovendien hebben veel meer mensen dan over het algemeen vermoed in zekere mate een overgevoelige dunne darm voor gluten, het eiwit van de tarwe. Door slechte opname treden zeer uiteenlopende klachten op zoals vermoeidheid, slijmvorming, hoofdpijn e.a.)
Eiwitten : noodzakelijk
Eieren, vis & zeevruchten, wild, gevogelte. Zuivel met mate: room, boter, geitenkaas, schapenkaas. Koe- en soja-producten enkel gefermenteerd.
Vetten : essentieel !
Sardienen en vette vis, rauwe noten, avocado’s, olijven, koudgeperste olie (olijf, lijnzaadolie, e.a., visolie). Een van de betere oliën of vetten, ook om mee te koken, is kokosolie.
... en wat dan met het ontbijt ? wordt me dan verbijsterd gevraagd.
Het ontbijt is bij ons meestal de minst evenwichtige maaltijd: bijna uitsluitend zoet en zetmeel (fruitsap, koffie, brood met beleg, gezoete ontbijtgranen...) alles om onze suikerspiegel op te zwepen, om ons dan tegen tien uur leeg te voelen en met een nieuwe zweepslag (frisdrank, koffie, koekjes...) verder een yoyo dag door te sukkelen.
Een goed ontbijt zou er een moeten zijn zoals in vele niet-moderne landen nog bestaat : een volledige warme maaltijd. Daarom niet noodzakelijk uitgebreid.
Warme groenten (of soep, of vis- of vleesbouillon) met bio-vlees/-vis of een gekookt ei of een omelet met garnalen of met champignons en liefst met supplementen vetzuren (omega 3) of met vette vis (makreel, sardienen, zalm).
Wie moeilijk ontbijtgranen mist kan ongezoete eiwitrijke granen nemen, zoals boekweit en quinoa. Een alternatief is een notenmengsel, in wat kefir of kokosmelk bijvoorbeeld (zelf doe ik daar nog een rauw eigeel bij).
Fruitontbijt raad ik niet aan (te zoet en te koelend) tenzij in korte zuiveringkuren of als het heel warm is.
zie ook op de site : www.oerdis.nl